Svédországban a kenyér egészen kiemelkedő gasztronómiai szerepet élvez. Nem csak az ünnepi asztalokon van helye, de például Stockholmban járva az ember úton-útfélen pékségekbe botlik, ahol a kenyerek legkülönfélébb állagán és formáján át, csupa különleges ízt is találunk. A vörös áfonyás kenyér (svéd nevén lingonbröd) is egyike a svéd pékségek nyújtotta finomságoknak, ám elkészítésére számos, egymástól teljesen különböző recept található mind a szakácskönyvekben, mind az interneten. Az alábbi lingonbröd recept egy gyermekes hölgytől származik, aki szerint egy kézzel is meg lehet sütni az áfonyás kenyeret… :-)
Vörös áfonya lekvár (svéd nevén lingonsylt)
Hozzávalók:
3 dl búzaliszt
3 dl graham liszt
1 tk szódabikarbóna
1⁄2 dl búzacsíra
1⁄2 dl lenmag
1⁄2 tk só
3 dl aludttej
1⁄2 dl melasz (bioboltban lehet kapni!)
1 dl vörös áfonya lekvár
Elkészítése:
1. Melegítsük előre a sütőt 175°C-ra.
2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, tehát a búzalisztet, a graham lisztet, a szódabikarbónát, a búzacsírát, a lenmagot és a sót.
3. Keverjük össze a maradék hozzávalót is, majd öntsük a masszát egy kikent hosszúkás, 2 literes formába. Süssük kb. 50 percig.
4. Távolítsuk el a formát, fordítsuk meg a kenyeret, majd süssük még kb. 10 percig.
5. Bugyoláljuk be jól, és hagyjuk így állni egy napig.
Vörös áfonyás kenyér (lingonbröd)
Smaklig måltid!
skandinavhaz.wordpress.com
|