Az ostkaka – avagy szabatos magyar fordtsban a sajttorta – a legtradicionlisabb s egyben a legrgebbi svd telek egyike. lltlag mr a 17. szzadban is desszertknt ettk a f fogs utn. Legismertebb receptje Småland tjegysgrl szrmazik, br mra komoly vetlytrsra akadt a nagyobb zletlncok polcain fellelhet mirelit Frdinge ostkaka szemlyben. A konkurrencia ellenre Smålandon tovbbra is divatos az otthon elksztett ostkaka. Ehhez olyan szoksok is tartoznak, hogy a smålandiak gyakran visznek ajndkba ostkakat, amit aztn a kzeprl kezdenek el enni. Ez a trfs tradci onnan ered, hogy rgebben nbevonat tlkkban stttk a stemnyt, gy ha repedsek keletkeztek a tsztban a stskor, a tsztnak, fknt a szlnek, kiss nos ze lett. Hogy a vendg ne ezt a furcsa z rszt kapja a stemnybl, ezrt a kzept tlaltk fel neki.
me, egy igazi smålandi recept, melynek az elksztse ugyan nem tl egyszer, de a vgeredmny annl finomabb:
![Image](https://skandinavhaz.files.wordpress.com/2012/05/sam_4379.jpg?w=292&h=389)
Hozzvalk:
1 ek. olt (beszerezhet patikkban vagy egyes lelmiszerzletekben)
3 l tej
0,75 dl liszt
kb.1 dl mandula (tetszs szerint tbb is lehet)
2 szem keser mandula (vagy egy kis csepp keser mandula aroma)
3 tojs
3 dl tejszn
0,5 dl cukor
Elksztse:
1. Az ostkaka elksztst a 3 liter tejjel kezdjk. Egy tlkban sszekeverjk a lisztet 1 dl tejjel, egy nagyobb lbasban pedig 37C-osra melegtjk a maradk tejet. Levesszk a tzrl, majd jl elkeverjk a lisztes keverkkel. Ezutn hozzadjuk az egy evkanlnyi oltt s jl elkeverjk (vigyzat, felverni nem szabad!). 45 percig llni hagyjuk.
2. A sajtos massza immron elkszlt. Ha mindent jl csinltunk, egy jl sszellt masszt kapunk, amit addig kell kevergetnnk, mg ksaszer nem lesz. Ezutn ismt hagyjuk llni 30 percig. Kzben lassanknt beledarlhatunk egy kevs mandult.
3. Fell most a tej srgs savjt lthatjuk, a sajtmassznk viszont alul van. Jl szrjk meg annyira, amennyire csak lehet. Erre a legalkalmasabb eszkz egy vastagabb rongy vagy konyharuha.
4. Egy msik ednyben keverjk ssze a tojsokat, a tejsznt s a cukrot, majd darljuk bele a maradk mandult, s ntsk bele a sajtmasszt.
5. Gyjtsuk be a stt 175C-ra, kzben ntsk a mr jl sszekevert masszt egy stformba. Sssk kb. 1 rn t.
6. Melegen, lekvrral s/ vagy tejsznhabbal tlaljuk.
Az ostkaka annyira kedvelt dessg Svdorszgban, hogy 2004-ben egy parlamenti kpvisel, Margareta Andersson hivatalos frumon terjesztette el, hogy nyilvntsk nemzeti tell. :-)
Smaklig måltid!
skandinavhaz.wordpress.com
|