Az itt következő tojásból történő jóslások legalább kedvesek voltak:
Lyukat fúrtak egy tojásba, majd azon keresztül a fe-hérjét belecsorgatták egy vízzel telt edénybe. Gondosan megfigyelték milyen alakban folyik szét a fehérje. Ebből aztán megtudhatták, mit hoz a jövő.
A fiatal lányokat különösen érdekelte, mit tart számuk ra a jövendő. Így aztán ők is a tojásjósláshoz folyamodtak megtudakolni, férjhez fognak-e hamarosan menni, és ha igen, kihez. Ha a fehérje, gyorsan feljött a víz felszínére, biztosak lehettek benne, hogy kedvesükre lelnek. Ha azonban a fehérje az edény fenekén maradt, akkor még várhattak az esküvőre.
Fentiekben régi, nagyrészt vidéki szokásokról és hiedelmekről beszéltünk. Ez is volt a célunk. Mára ezek nagy része eltűnt. Ami a mai svéd húsvétból említésre méltó, az az ünnepi étkezés. Ime:
Az asztalon, a következők ételeket találjuk: tojást, többféle pácolt heringet, füstölt lazacot és a „Jansson megkísértése”(Janssons frestelse) nevű meleg fogást. Fűszeres snapszot isznak hozzá.
Vacsorára báránysültet esznek csőben sült burgonyával, spárgával és más körítésekkel.
Jansson megkísértése: Kivajazott edényben több rétegben lerakunk vékony burgonyaszeleteket, vajban megfuttatott hagymakarikákat és szardelladarabokat. A legalsó és legfelső réteg burgonya legyen. Tetejére vajat teszünk, ráöntjük a tejszín felét és a szardella levét, majd 20 percig sütjük. Ráöntjük a maradék tej-színt és még 30 percre visszatesszük a sütőbe.
users.atw.hu
|