Hozzávalók (24 golyóhoz)
A gombócokhoz:
2 fej vöröshagyma
4-5 szem gomba – mondjuk barna csiperke, de bármilyen megteszi
3 gerezd fokhagyma
½ citrom reszelt héja
1 csésze zabpehely
1 csésze quinoa, kuszkusz, vagy bulgur (a quinoát azért támogatom, mert az egyik legmagasabb proteintartalmú gabona, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz)
1 csésze őrölt dió vagy mandula
2 kanál lenmag, őrölve - a lenmag olyan a konyhában, mint a só: nélkölözhetetlen. Egyrészt mert gazdagabb omega 3-ban, mint bármelyik hal, ez pedig hangulat-stabilizáló, természetes antidepresszáns, másrészt pedig azért, mert bármilyen ételt gazdagabbá tesz anélkül, hogy elnehezítené azt. Bármelyik bio boltban beszerezheted.
Fűszerek: nádcukor, só, bors, őrölt kömény, fahéj
+ ha szereted, apróravágott petrezselyem
1 csésze olaj
A szószhoz:
4 evőkanál tahini - szezámmag krém, amelynek áldásos tulajdonsága, hogy amihez hozzáadjuk, azt besűríti. Török vagy közel-keleti üzletekben, a Culinarisban, vagy bio boltokban találkozhatsz vele. Ha nem jusz hozzá, ne ess kétségbe
1 csésze szójatejszín, vagy növényi főzőkrém. - Szójatejet is használhatsz, de ez esetben adj hozzá a szószhoz és 1-2 kanál őrölt lenmagot a főzés szakaszában.
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál szójaszósz
½ citrom leve
1 szem nagyobbacska sárgarépa
1 szem nagyobbacska alma
1 evőkanál (magos) mustár
Fűszerek: só, bors, szerencsendió, fahéj
Ja, és nem lenne az igazi áfonyalekvár nélkül!
Legyen kéznél
Egy keverőtál
Két serpenyő
Egy sajtreszelő
Éles kés
Tiszta konyharuha
Jó ha van turmixgéped, de ha nincs, sebaj
1. Forralj fel két csésze vizet, és amikor már lobog, add hozzá a quinoát, majd takaréklángon főzd addig, míg az összes víz el nem párolog, és a quinoa megpuhul – nagyjából ugyanúgy kell főzni, mint a rizst, csak kevesebb ideig.
2. A hagymát, gombát, foghagymát és petrezselymet vágd apróra, és olívaolajon, egy csipetnyi (nád)cukorral, folyamatosan kevergetve karamellizáld, majd adj hozzá egy csipet sót, borsot, őrölt köményt, és késhegynyi fahéjat. Ne égesd oda, de alaposan sütögesd meg az illatozó gombóc-alapot. Ha készen van, húzd le a tűzről.
3. A diót (vagy mandulát) és a zabpelyhet daráld, őröld, vagy törd porrá, amennyire csak tudod, és a quinoával együtt öntsd a serpenyőbe, majd reszeld bele a fél citrom héját is. Keverd össze, és lassacskán adagolva csurgass bele kábé fél csésze vizet. A kezeddel gyurmázgasd, figyeld, hogy már összeáll–e a massza, de légy türelmes: a zabpehelynek kell pár perc, míg megszívja magát vízzel, és összetapasztja a „hús” golyókat. Csak annyi vized adj hozzá, amennyi feltétlenül szükséges, hogy stabilan összeálljon.
4. Formálj apró golyócskákat a masszából, és amelyikkel megvagy, azt tedd félre. Lögyböld el és töröld szárazra a serpenyődet.
5. Hevítsd fel az olajat, és ha már forró, helyezd bele a golyócskákat, majd vigyázva őket, minden oldalon süsd őket aranybarnára – legalább két körben. Kanállal óvatosan forgasd őket, amikor az egyik oldal már megsült, nehogy szétessenek. A kész golyóbisokat tedd egy tányérra, és takard le őket tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
6. Most jön a szószkészítés: egy kis keverőtálba kanalazz 4 evőkanál tahinit, sózd, borsozd meg, löttyints bele egy kis olíva olajat, adj hozzá egy csipetnyi fahéjat, és egy egészen kicsi szerecsendiót. Most jöhet bele egy kanálka mustár, egy kis lötyi szójaszósz, és egy kis balzsamecet. Mindezt öntsd fel egy csésze szójatejjel, és kiskanállal kevergesd addig, míg tiszta, fényes, krémleves-állagú szószt nem kapsz.
7. Ismét mosd ki és szárítsd meg a serpenyődet, önts bele egy kis olíva olajat, tedd a tűzre, majd ha már forró, a reszelő kislukú oldalán reszeld bele a meghámozott almát és sárgarépát. Állandóan kevergetve, közepes lángon pirítsd, majd ha már nem sistereg, öntsd hozzá a tahinis-szójatejes „levest”, keverd meg alaposan, vedd takaréklángra, és fedővel takarva főzd újabb 4-5 percen át. Ha kezdene túlságosan besűrűsödni, mindig adj hozzá egy kis vizet. A szósz akkor van kész, amikor a narancsszín sárgarépareszelék nem kandikál ki a szószból, hanem szépen összefőtt vele. Ha már nem főzöd tovább, facsard bele a fél citrom levét is. Könnyen lehet, hogy még tálalás előtt hígítanod kell rajta egy kicsit – bevallom, én ilyenkor nem feltétlen vizet használok, hanem egy kis fehérbort.
8. Készen is vagyunk! A golyócskákat helyezd nagy fehér tányérokra, igazságosan oszd el rajtuk a szószt, kanalazz mellé egy kis áfonyalekvárt (bár szilvával is isteni). Kínálhatod egy kis sóval és snidlinggel megszórt szimpla főtt krumpli, vagy épp zelleres krumplipüré oldalán, vagy egy adag kevéske olíva olajjal, sóval és frissen őrölt borssal megkínált főtt szélesmetélt tetején.
Tálalási tipp: Tanuld meg Ulla Inga tor Hansen Benson Yansen Tallen Hallen Svaden Swanson – azaz Uma Thurman – táncát a Producerek című musicalfilmből, és dalolás közben büszkén helyezd a Jokk Mokk asztalra a vega húsgolyókat: „Ámid van, azt mütasd!”
cosmopolitan.hu
|