Hozzvalk (24 golyhoz)
A gombcokhoz:
2 fej vrshagyma
4-5 szem gomba – mondjuk barna csiperke, de brmilyen megteszi
3 gerezd fokhagyma
½ citrom reszelt hja
1 cssze zabpehely
1 cssze quinoa, kuszkusz, vagy bulgur (a quinot azrt tmogatom, mert az egyik legmagasabb proteintartalm gabona, s rengeteg svnyi anyagot tartalmaz)
1 cssze rlt di vagy mandula
2 kanl lenmag, rlve - a lenmag olyan a konyhban, mint a s: nlklzhetetlen. Egyrszt mert gazdagabb omega 3-ban, mint brmelyik hal, ez pedig hangulat-stabilizl, termszetes antidepresszns, msrszt pedig azrt, mert brmilyen telt gazdagabb tesz anlkl, hogy elnehezten azt. Brmelyik bio boltban beszerezheted.
Fszerek: ndcukor, s, bors, rlt kmny, fahj
+ ha szereted, aprravgott petrezselyem
1 cssze olaj
.png)
A szszhoz:
4 evkanl tahini - szezmmag krm, amelynek ldsos tulajdonsga, hogy amihez hozzadjuk, azt besrti. Trk vagy kzel-keleti zletekben, a Culinarisban, vagy bio boltokban tallkozhatsz vele. Ha nem jusz hozz, ne ess ktsgbe
1 cssze szjatejszn, vagy nvnyi fzkrm. - Szjatejet is hasznlhatsz, de ez esetben adj hozz a szszhoz s 1-2 kanl rlt lenmagot a fzs szakaszban.
1 evkanl balzsamecet
1 evkanl szjaszsz
½ citrom leve
1 szem nagyobbacska srgarpa
1 szem nagyobbacska alma
1 evkanl (magos) mustr
Fszerek: s, bors, szerencsendi, fahj
Ja, s nem lenne az igazi fonyalekvr nlkl!
Legyen kznl
Egy kevertl
Kt serpeny
Egy sajtreszel
les ks
Tiszta konyharuha
J ha van turmixgped, de ha nincs, sebaj
1. Forralj fel kt cssze vizet, s amikor mr lobog, add hozz a quinot, majd takarklngon fzd addig, mg az sszes vz el nem prolog, s a quinoa megpuhul – nagyjbl ugyangy kell fzni, mint a rizst, csak kevesebb ideig.
2. A hagymt, gombt, foghagymt s petrezselymet vgd aprra, s olvaolajon, egy csipetnyi (nd)cukorral, folyamatosan kevergetve karamellizld, majd adj hozz egy csipet st, borsot, rlt kmnyt, s kshegynyi fahjat. Ne gesd oda, de alaposan stgesd meg az illatoz gombc-alapot. Ha kszen van, hzd le a tzrl.
3. A dit (vagy mandult) s a zabpelyhet darld, rld, vagy trd porr, amennyire csak tudod, s a quinoval egytt ntsd a serpenybe, majd reszeld bele a fl citrom hjt is. Keverd ssze, s lassacskn adagolva csurgass bele kb fl cssze vizet. A kezeddel gyurmzgasd, figyeld, hogy mr sszell–e a massza, de lgy trelmes: a zabpehelynek kell pr perc, mg megszvja magt vzzel, s sszetapasztja a „hs” golykat. Csak annyi vized adj hozz, amennyi felttlenl szksges, hogy stabilan sszelljon.
4. Formlj apr golycskkat a masszbl, s amelyikkel megvagy, azt tedd flre. Lgybld el s trld szrazra a serpenydet.
5. Hevtsd fel az olajat, s ha mr forr, helyezd bele a golycskkat, majd vigyzva ket, minden oldalon ssd ket aranybarnra – legalbb kt krben. Kanllal vatosan forgasd ket, amikor az egyik oldal mr megslt, nehogy sztessenek. A ksz golybisokat tedd egy tnyrra, s takard le ket tiszta konyharuhval, hogy ne szradjanak ki.
6. Most jn a szszkszts: egy kis kevertlba kanalazz 4 evkanl tahinit, szd, borsozd meg, lttyints bele egy kis olva olajat, adj hozz egy csipetnyi fahjat, s egy egszen kicsi szerecsendit. Most jhet bele egy kanlka mustr, egy kis ltyi szjaszsz, s egy kis balzsamecet. Mindezt ntsd fel egy cssze szjatejjel, s kiskanllal kevergesd addig, mg tiszta, fnyes, krmleves-llag szszt nem kapsz.
7. Ismt mosd ki s szrtsd meg a serpenydet, nts bele egy kis olva olajat, tedd a tzre, majd ha mr forr, a reszel kisluk oldaln reszeld bele a meghmozott almt s srgarpt. llandan kevergetve, kzepes lngon pirtsd, majd ha mr nem sistereg, ntsd hozz a tahinis-szjatejes „levest”, keverd meg alaposan, vedd takarklngra, s fedvel takarva fzd jabb 4-5 percen t. Ha kezdene tlsgosan besrsdni, mindig adj hozz egy kis vizet. A szsz akkor van ksz, amikor a narancsszn srgarpareszelk nem kandikl ki a szszbl, hanem szpen sszeftt vele. Ha mr nem fzd tovbb, facsard bele a fl citrom levt is. Knnyen lehet, hogy mg tlals eltt hgtanod kell rajta egy kicsit – bevallom, n ilyenkor nem felttlen vizet hasznlok, hanem egy kis fehrbort.
8. Kszen is vagyunk! A golycskkat helyezd nagy fehr tnyrokra, igazsgosan oszd el rajtuk a szszt, kanalazz mell egy kis fonyalekvrt (br szilvval is isteni). Knlhatod egy kis sval s snidlinggel megszrt szimpla ftt krumpli, vagy pp zelleres krumplipr oldaln, vagy egy adag kevske olva olajjal, sval s frissen rlt borssal megknlt ftt szlesmetlt tetejn.
Tlalsi tipp: Tanuld meg Ulla Inga tor Hansen Benson Yansen Tallen Hallen Svaden Swanson – azaz Uma Thurman – tnct a Producerek cm musicalfilmbl, s dalols kzben bszkn helyezd a Jokk Mokk asztalra a vega hsgolykat: „mid van, azt mtasd!”
cosmopolitan.hu
|