Svédországban a Midsommar (vagy Johandag) az egyik legfontosabb ünnep. Virágokkal és falombbal díszített májusfákat, illetve májusfára emlékeztető díszített oszlopokat – gyakran hajóárbocot utánzó rudat – emelnek, és ugyancsak nagy máglyákat gyújtanak. Ezekre néha például régi, kiselejtezett csónakokat is ráraknak, ami valószínűleg a pogány kori áldozatra vezethető vissza. Vidéken friss nyírfaágakkal (vagy egész fi atal fákkal) díszítik fel a házakat.
Az ünnephez jellegzetes ételek társulnak – hering, friss kaporral meghintett újkrumpli, grillezett húsok és lazac, valamint tejszínhabbal megtetézett friss eper –, amelyeket sörrel és röviditalokkal öblítenek le. A szerelmesek éjszakáján az ünneplő sereg hajnalig zenél, táncol és énekel, és az alkohol segít megvallani az igazat: sok kapcsolatról ilyenkor derül ki, házassággal folytatódik, vagy elválással végződik. Népszerű időpont ez az esküvők és keresztelők megrendezésére, és aki teheti, ekkor kezdi meg a nyári szabadságát, hogy minél többet élvezhessen a rövid ideig tartó melegből.
nol.hu
|