Hozzávalók:
-
1 kg friss lazacfilé bőrrel
-
1 tk tört fehérbors
-
4 ek durva szemcsés tengeri só
-
4 ek cukor (barnacukor vagy méz)
-
2 csokor kapor
Elkészítése:
Vágjuk apróra a kaprot és keverjük össze a sóval, borssal és cukorral. Vegyünk egy kerámia vagy üvegtálat és szórjunk egy keveset a fenti keverékből egyenletesen az aljára. A hal bőrét szeljük be 6-8 vágással, majd helyezzük bőrével lefelé a tálba. A maradék fűszerkeveréket dörzsöljük bele alaposan a halat, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten egy órát, hogy a cukor és a só feloldódjon. Ezután fóliázzuk le a tálat (vagy tegyük a halat páccal együtt egy dupla rétegű fóliazacskóba), és tegyük a hűtőszekrénybe 3-5 napra. Minden nap forgassuk át, hogy alaposan átpácolódjon, végül öntsük le róla a lét. Hogy könnyebben szelhessük, tegyük a kész pácolt lazacot húsz percre a mélyhűtőbe.
Tipp: ha igazán ünnepivé akarjuk varázsolni ezt a fogást, tegyünk a pácba reszelt citrom és narancshéjat, és egy kevés tört borókabogyót.
unnepiszokasok.hu
|